maandag 10 juni 2013

Toegevallen boeken.

Definitie
Het overkomt mij regelmatig. Boeken die mij toevallen. Daarmee bedoel ik: boeken die je bij toeval vindt, waar je dus op het moment van de vondst niet gericht naar op zoek bent geweest. Om de definitie nog iets aan te scherpen: het mogen geen boeken zijn waarvan je denkt: ‘Hebbedingetje!’ Nee, het moeten boeken zijn die je heel erg goed kunt gebruiken. En als je schrijver bent, dan moet het bij voorkeur om boeken gaan die je verder kunnen helpen met het boek waar je zelf mee bezig bent, of van plan bent ooit eens mee bezig te gaan.
Twee voorbeelden:

Eerste toegevallen boek
Deventer Boekenmarkt, ongeveer zeven jaar geleden. Het liep al tegen het eind en mijn voeten waren bijna op. Toch nog even doorgaan. En wat vind ik? ‘De Geschiedenis van Europa 1600-1800’ van Karsten Alnaes. De pil die ik nog mis in mijn verzameling om een gegronde studie te kunnen beginnen voor een historische roman.

Tweede toegevallen boek
Jarenlang heb ik in mijn stad en in de steden die ik heb bezocht diverse boekhandels afgestruind om een boek met een doorwrochte interpretatie van Wagners Ring des Nibelungen in handen te kunnen krijgen. Had ik nodig voor mijn roman ‘De IJskoning.’ In al die boekhandels heb ik gekeken bij ‘muziek’ en ‘mythologie’ Nergens iets gevonden. Telkens weer niente.

Dan maar even totaal iets anders zoeken, dacht ik op een gegeven moment in een van die twee boekhandels in mijn stad. Ik kan eigenlijk wel een gedegen naslagwerk over psychologie gebruiken. Mijn in 1978 door Prisma uitgegeven ‘Lexicon van de Psychologie’ van Norbert Sillamy is behoorlijk achterhaald: Sillamy schreef het oorspronkelijk Franse werkje al in 1965.
Wat er ook op de planken onder ‘Psychologie’ stond: geen naslagwerk over psychologie. Maar wat vond ik er wel? ‘Liefde en Macht – symbolen en thema’s uit Wagners Nibelungencyclus’ van Jean Shinoda Bolen (die van ‘Goden in elke man’ en ‘Godinnen in elke vrouw’).

Conclusie en aanbeveling
Boeken vallen je op hun eigen tijd toe. Misschien is het verstandig op te houden met gericht zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten