dinsdag 24 december 2013

Op een kerstavond


Er op uit
Op een kerstavond, waarvan je veel hoopt te verwachten, zullen vrienden jou een bos chrysanten en een pakje bankbiljetten in de handen duwen en je tussen hun schouders ingeklemd meevoeren naar een steegje met een geheime deur, zodat jullie buiten al het officiële gedrang om de beste plaatsen van het theater in bezit kunnen nemen en jij met je neus op het toneel een dame kan zien verschijnen, alsof zij alleen voor jou gekomen is.

Op het toneel
Een dame, ja. Een blondine, in een avondjurk met een bescheiden decolleté en aan weerszijden een split, van haar enkels tot aan haar heupen. Zij weet chansons over liefde en eenzaamheid zó ten gehore te brengen dat je bij elk van haar knievallen als vanzelf een chrysant voor haar op het toneel legt, net zo vaak tot je bijna geen chrysanten meer over houdt.

De betekenis van nog meer liefdesverdriet
De voorstelling is nog lang niet voorbij. Nee, het is nog vroeg. Er komt nog meer liefdesverdriet en je weet wat dat betekent. Vanwege al die chrysanten die jij aan haar voeten hebt gelegd, zal zij nog mooier gaan zingen. Met haar blik voortdurend op jou gericht, zal zij tussen haar liefdessnikken door, veraf en dichtbij, nog grotere en nu echt dramatische knievallen gaan maken.

Op naar het hoogtepunt
En dan? Dan heeft het orkest zijn laatste noot laten klinken. Of nee: wanneer het orkest bijna bij die laatste noot is aangekomen, zal zij vlak voor jou gaan staan. Vlak voor jouw neus, die nog steeds op de toneelplanken rust, zakt zij door haar knieën. Langzaam, want ook die laatste noot van het orkest is langzaam. En als die laatste noot dan eindelijk galmend tussen de kieren van het plafond naar buiten, het heelal in is ontsnapt en zij op haar knieën en polsen zich naar jou heeft voorovergebogen… Ja, wat dan? Dan zal zij jou vragen om nog één chrysant. Voor tussen haar borsten.
Je wendt je hoofd af. Je vrienden sporen je aan. Wie weet, mag je straks wel met haar mee! Wat er daarna allemaal nog kan gebeuren! Bankbiljetten genoeg.
                                                            
Helaas. Geen chrysanten meer.

Ontnuchtering
Ik zal je uit je droom helpen. Want evengoed kunnen je vrienden, die tenslotte stuk voor stuk een vrouw en kinderen thuis rond de sierlijk opgetuigde dennenboom hebben zitten, natuurlijk ook gewoon wegblijven. En dan hangt het helemaal van jouzelf af. Wat er zal gebeuren op kerstavond en de dagen daarna. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten