Bibliografie



 

Dodelijke Inkt (verhalencyclus, 264 pagina’s)

Goden, filosofen en psychologen, politici en ambtenaren, ouders, vrienden en al die anderen die menen het beste met je voor te hebben – de personages in deze verhalenbundel gaan ervoor op reis.
Ze hebben ook allemaal iets met het geschreven woord. Eeuwenoude rollen jagen vier ontdekkingsreizigers de oceaan op. Een boekenwurm krijgt bezoek van een oude schoolgenoot die hem van het lezen afhoudt. Een huisvader komt in opstand tegen de gemeentelijke bureaucratie. Een scholier neemt een hap uit een dubbele boterham die belegd blijkt te zijn met reepjes krantenpapier, waarna zijn leven een drastische wending neemt.
In een beeldend en soms poëtisch proza, met een gedoceerd gevoel voor humor en tragiek, weet Eric Steiner & Co zijn personages in deze dan weer realistische dan weer fantastische verhalen te begeleiden naar hun gewisse ondergang. Ze bezwijken aan een lugubere ziekte, worden opgeofferd, vermoord, verongelukken door een al te slordige omgang met boeken, of verdrinken in de inkt van de schrijver zelf.


De IJskoning (roman, 437 pagina’s)

De scholier Patrick Vernooi is vervuld van angst. Angst voor de ruzies tussen zijn ouders, angst voor de liefde, angst voor het leven zelf. In zijn verbeeldingswereld laat hij zich troosten door een Latina met glanzende borsten en speelt hij heldenrollen voor de silent moviestar Lilian Gish. Verder raakt hij in het laatste Gymnasiumjaar bevriend met de cynicus Caspar van Blokland. Op initiatief van Caspar stellen ze samen een ‘Catechismus van de schoonheid en het verval’ op, waarin vooral het mannetjes-vrouwtjesgedrag het moet ontgelden.
Na een mislukte relatie met Zita Rozenmond, trekt Patrick zich steeds verder terug. Pas nadat hij in zijn studententijd Marieke Ligtenberg heeft leren kennen en wanhopig verliefd op haar is geraakt, beseft hij dat hij – als hij verder met haar wil - zijn angsten alleen maar zal kunnen overwinnen door te breken met met de leer van Caspar en zijn ouders te vragen naar het waarom van al hun ruzies. De gevolgen zijn catastrofaal.


De geschonken tijd (roman, 267 pagina’s)

Het lukt de antiquair Reinier Verbriest maar niet, zijn vrienden en familieleden op de hoogte te stellen van de enge ziekte die bij hem is vastgesteld. Als vanouds ziet hij zich teruggeworpen in de rol van luisterend oor voor hun vreugdes en besognes.
Vol liefde stort hij zich weer op zijn werk. Hij maakt diverse fasen van rouwverwerking door. Angsten en nachtmerries probeert hij te onderdrukken door terug te denken aan de tijd met Martha, zijn ex-vriendin. Allerlei bizarre voorvallen en ontmoetingen schijnen hem echter te willen wijzen op zijn lot. Zo is daar de man met de zwartglanzende handschoenen, die regelmatig zijn pad kruist en die nog een belangrijke rol voor hem zal gaan spelen.


Gezichten in het Struikgewas (verhalen in uitvoering, ca 400 pagina’s)

Van een baby die weigert te drinken van de moederborst, tot een bejaarde vrouw die van haar man probeert af te komen. Van een meisje dat de dood van haar ouders leert accepteren, tot een jongen die zijn kat heeft moeten laten inslapen. Van een jochie dat tijdens een vakantie vereenzaamt, tot een huisvader die in tranen uitbarst wanneer zijn vrouw bietjes voor hem op tafel zet. Van een onderwijzer die een leerling probeert te behoeden voor radicalisering, tot een archeoloog die een correspondentie voert met een vrouw uit de zeventiende eeuw. Van een bedrogen man die weer open staat voor een relatie, tot een vrouw die niet langer voor haar vriend in laag uitgesneden avondjurken wil rondlopen. En dan is er nog het verhaal van een baby, die tijdens een ambulance-rit in de steeds klammer wordende handen van zijn vader rust. – 31 verhalen over de liefde in de breedste zin van het woord.


Wandelaars in de regen (roman, 137 pagina’s)

Zakenman Robin Bijsterveld breekt zijn besprekingen in München af en reist per nachttrein terug naar Amsterdam, omdat vriendin Nora hem wil spreken over hun relatie.
Een slaapcabine was zo kort van tevoren niet te reserveren, de zitcoupé moet hij delen met een vrouw, waar hij het meisje in meent te herkennen dat in zijn studententijd op mysterieuze wijze om het leven gekomen is. Robin heeft tien uur de tijd om uit te vinden of de vrouw en het meisje een en dezelfde persoon zijn. Maar de vermoeidheid slaat toe en de reis verandert gaandeweg in een ware hellevaart, waarin hem veel duidelijk wordt over zijn relatie met Nora en over zichzelf.


De Behouden Stilte - Het labyrint van droom en werkelijkheid dl. 1 (roman, 317 pagina’s)

Vanuit een verzorgingstehuis kijkt de bejaarde Jacob Buck terug op een leven waartegen hij nauwelijks in opstand gekomen is, maar dat hem wel steeds zwijgzamer heeft gemaakt. De barre omstandigheden in het Drentse veen, de crisisjaren die erop volgden, de Duitse bezetting - ja, toen kwam hij even in verzet – maar vooral het overlijden van een zoon en dat van zijn eerste vrouw zijn daar mede debet aan.
Achtergebleven met een dochtertje van anderhalf, neemt hij een gezinsverzorgster in dienst, een vrouw die last van de zenuwen blijkt te hebben en bij wie hij na vijf jaar huwelijk nog een kind verwekt: Eduard, die net als zij niet tegen zijn stiltes kan en om wie hij zich steeds meer zorgen gaat maken. Bang, om ook hem te zullen verliezen.


De Grenslijn Het labyrint van droom en werkelijkheid dl. 2 (briefroman, 132 pagina’s)

Eduard Buck beseft dat hij al die tijd met zich heeft laten sollen. Door de uit Duitsland overgekomen ex-concentratiekampganger Joris Credner - hij met zijn boodschappenlijsten! Door Credners dochter Sieglinde, die met haar prachtige ogen hem overal weet te brengen waar zij hem hebben wil. Door zijn overbezorgde ouders, door familie en buren, de Gereformeerde Vrouwenvereniging - het hele dorp! Maar vooral door zijn beste vriend Thomas Waanders, die Sieglinde van hem heeft afgepakt.
Tijd om hem eens flink de waarheid te vertellen.
In een afscheidsbrief vol hilarische en cynische spot schrijft Eduard alle frustraties van zich af om tot de conclusie te komen dat er maar één oplossing is.


Gestolde Passie Het labyrint van droom en werkelijkheid dl. 3  (roman in uitvoering)

Het dorp Eikenesch in het laatste kwartaal van de vorige eeuw. De hartsvrienden Eduard Buck en Thomas Waanders hebben nooit aan elkaar durven of willen toegeven dat ze beiden verliefd zijn op de mysterieuze Sieglinde Credner. Wel is er een kat- en muisspel ontstaan. Manipulatie en vernedering, hoop en wanhoop en vlagen van waanzin wisselen elkaar af.
Dan weet Thomas door een leugentje Eduard buiten spel te zetten; Sieglinde wil hem voorlopig niet meer zien.
Precies in die periode vertrekt Eduard uit Eikenesch om honderdtwintig kilometer verderop te gaan studeren aan de School voor de Journalistiek.
Thomas heeft nu al zijn hoop gevestigd op Sieglinde. Uiteindelijk kiest zij voor een derde en ook zij vertrekt.
De dreun werkt nog jaren na, zowel bij Thomas als bij Eduard.

Gesprekken met mijn moeder - Het labyrint van droom en werkelijkheid dl. 4  (roman in uitvoering)

Eduard Buck probeert na het overlijden van zijn moeder haar verleden duidelijk te krijgen door o.a. fictieve gesprekken met haar te voeren. Het is zijn manier van rouwverwerking, waarbij hij zichzelf in een beter perspectief leert zien.


  


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten