Biografie & Program


 

ERIC STEINER & CO – DE AUTEUR EN ZIJN MUZE

 

‘Denk, peins, overweeg… twyfel… overweeg nogmaals, en weder ,en nogeens… aktyd door, altijd op-nieuw.’ - Multatuli

  

Geboorte en jeugd

Eric Steiner werd geboren uit een tweede huwelijk en bracht zijn jeugdjaren door in Westerwolde (Oost Groningen): een streek die ooit eens door een verdwaalde bezoeker ‘Land van Satan’ werd genoemd, vanwege de desolate ligging en de vele moerasdampen die er toen nog uit opstegen. Erics vader had zijn eerste vrouw verloren aan kanker en was een man van weinig woorden. Erics moeder zat vol met vragen en had ‘last van de zenuwen.’ Op lagere schoolrapporten stond nogal eens vermeld dat Eric veel zat te dagdromen.  - Mogelijk zijn dit de belangrijkste ingrediënten geweest voor zijn schrijverschap.

  

Schrijverschap

Gestaag werkt hij aan een bescheiden oeuvre van verhalen en romans, waarin droom en werkelijkheid zich met elkaar dreigen te vermengen, hemelen worden bestormd en mededogen het kleine leed omhelst. 

Eric probeert een zo helder en beeldend mogelijk proza te scheppen, soms poëtisch, met een gedoceerd gevoel voor humor en tragiek. Soms ook met een fantastische inslag, die dan meestal wel in dienst staat van een psychologische ontwikkeling van een personage.

 

Perfectionisme

Tot nu toe is er nog maar weinig van hem gepubliceerd. Dat heeft te maken met zijn hang naar perfectionisme. Regelmatig neemt hij voltooid werk weer ter hand om er nog iets aan te verbeteren. Het is dan ook niet vreemd dat hij die ene spreuk van Multatuli boven zijn schrijfbureau heeft hangen. Je debuteert tenslotte maar één keer, en dan goed.

 

Compagnon en stroomversnelling

In 2009 is Sophia Désedan hem komen assisteren. Als zijn Muze, of concreter: als redactrice, inspiratiebron, raadgeefster en stok achter de deur. Af en toe ook als medeauteur.

Onder het pseudoniem Eric Steiner & Co. verwierf dit schrijversduo met de verhalenbundel 'Dodelijke Inkt' in 2010 een plaats in de Top 100 van de internationale schrijfwedstrijd 'Beste Manuscript.'  

In 2011 plaatste het dagblad ‘De Pers’ een column van Eric, onder zijn eigen naam (Ja, Eric Steiner is een pseudoniem: in het echt heet hij Henk Rouw).

Ook onder eigen naam ontving hij in 2013 een eervolle vermelding voor zijn verhaal  'Afscheid' dat hij inzond voor de schrijfwedstrijd ‘Indische Bladzijde.’*

In datzelfde jaar volgde er een opname van zijn verhaal ‘Zoek’ in de bundel 'Lezen en laven.' 

Weer onder het pseudoniem Eric Steiner & Co won hij 2015 met zijn verhaal ‘In goede handen’ een publicatie in de bundel 'Zin en waanzin.'

Ook in 2015 kwam zijn verhaal 'Geen Grote Boze Wolf op de tweede plaats terecht van een door Schrijverspunt.nl uitgeschreven wedstrijd met als thema 'Waar ik wakker van lig...'

In 2022 kwam ‘Van enorme handen glijden’ op de shortlist van de Editio Debutantenschrijfwedstrijden en kreeg ‘Prikkeldraad en roem’ een publicatie op de digitale versie van Elders Literair.

 

En dan: het program.

Regelmatig doet Eric op deze site verslag van zijn schrijfvorderingen. Ook schrijft hij over het leven zelf, de kleine ergernissen en de grote vreugdes, waar misschien ooit eens een verhaal, een novelle of een roman uit voort zou kunnen vloeien.

Momenteel werkt hij aan twee projecten tegelijk: ‘Gestolde Passie’ en ‘Gesprekken met mijn moeder’: deel 3 en 4 van de romancyclus ‘Het labyrint van droom en werkelijkheid’, waar ‘De behouden stilte’ en ‘De grenslijn’ het begin van vormen.

  

 

* Juryvoorzitter Eveline Stoel bespreekt het verhaal ‘Afscheid’ op Youtube vanaf de vierde minuut (inclusief introductie). 'Heel goed geschreven, heel spannend, je wil telkens weten hoe het verder gaat.'

 

 

 

Behalve daar waar aangegeven of daar waar het in redelijkheid door de lezer zelf uit de tekst valt op te maken, berust al het in de blogs beschrevene op ware gebeurtenissen. Enig verdichtsel viel moeilijk te vermijden. Om nog levende personen die in de blogs handelend optreden zo veel mogelijk in hun privacy te beschermen, treden zij op onder pseudoniem of zijn ze anderszins onherkenbaar gemaakt. Eventuele overeenkomsten met bestaande personen moet daarom dan ook worden opgevat als louter een product van de eigen verbeelding.

 

 

 

© Eric Steiner & Co.

 

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten