zondag 26 mei 2013

Weg van de NS.






Klagen is den reiziger dezes niet vreemd

Nu ik weer werk gevonden heb en afhankelijk ben geworden van de NS, is bij mij ook weer het klagen over de weg van de NS de kop op gaan steken. In het verleden heb ik daar wel eens een blog aan gewijd:


 (Oorspronkelijk door Eric Steiner & Co. gepubliceerd op Hyves)

Geduldige Conductrices
Als kind misschien, ja. Maar sinds ik in 2001 buiten de stad ben gaan werken is er wel iets veranderd in mijn enthousiasme over de NS. Om eerlijk te zijn: al weer zo'n twaalf jaar ben ik nooit meer echt weg van de NS geweest.
Al scheelde het afgelopen vrijdag niet veel. Geroerd was ik door de manier waarop een conductrice een klein meisje een stickertje op een treinkaartje plakte. Al die aandacht, geduld en tijd die zij aan dat kind gaf.
Maar misschien was ik ook alleen maar geroerd omdat die conductrice mij kort daarvoor had verteld dat de wisselstoring even voorbij Amersfoort was opgeheven. Had ik me bij het instappen helemaal voor niets zitten ergeren. 
De conductrice liet mij ook nog even weten dat ik dus niet vanaf Amersfoort via Utrecht naar Hilversum hoefde te gaan.

Aan het personeel ligt het niet
Nee, geen slecht woord over het personeel van de NS. Aan het personeel ligt het niet. Het is de techniek die ’t ‘m doet. Ja, ik ben op de hoogte: de weg van de NS bestaat uit rails. En rails hebben wissels. En het in gang zetten van die wissels gebeurt met stroom.
Bij een wisselstoring wordt er zo snel mogelijk een team op afgestuurd om zo snel mogelijk die wisselstoring op te heffen. Tenminste, zo stel ik mij dat voor. Misschien heeft dat team in een visioen mijn chagrijnige kop gezien, want die wisselstoring was binnen twintig minuten nadat ik er op de borden over had gelezen verholpen. Bravo.

Stroomstoring
Vlak voor Amersfoort meldde de conductrice van daarnet via de intercom dat de eerder vermelde wisselstoring weliswaar was opgeheven, maar dat er nu een eindje verderop plotseling een stroomstoring de weg van de NS had gestremd.
In die vier weken dat ik weer een beroep uitoefen heb ik dus afgelopen vrijdag mijn eerste wissel- en stroomstoring beleefd. 
Kwam een half uur later dan gepland op mijn werk aan. Ben er ook een half uur later dan gepland weer vertrokken. Dat valt nog te overzien.

Stroom van reacties
Wat niet te overzien valt, is de stroom van reacties uit mijn vrienden- en kennissen- en lezerskring. De stroom die ongetwijfeld op gang zal komen, wanneer ik hier op deze plek nog dieper in ga op het thema van deze blog. Een stroom van reacties die samengebald hier op neer komt: 
‘Dus jij behoort tot die grote groep van klagers over de weg van de NS?’
Meestal wordt zo’n stroom op gang gezet door lieden die niet dagelijks afhankelijk zijn van de NS. Zij hebben geen ervaring met het feit dat de NS je soms verder weg brengt dan je lief is.

Beroepsklagers en inspiratiejagers
Ja, ik ben een van die vele klagers van de NS. Maar ik wil toch niet door die groep van klagers worden omarmd. De weg van de NS – met of zonder vertragingen – biedt zo veel meer en kan een inspiratiebron zijn voor mijn weg naar een volwaardig schrijverschap.
Daarover de volgende keer meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten