dinsdag 10 december 2013

Afscheid van Hyves.



Van het hoe of wat
Sophia en ik hebben twee linkerhanden voor wat de techniek betreft. Maar eerst dit. We gaan het hier hebben over Hyves, hoe wij er op gekomen zijn en er weer vanaf zijn gegaan. Vooral zullen wij het hebben over het definitieve afscheid van Hyves als blogmogelijkheid en de gevolgen daarvan voor ons.

Genomineerd
In maart 2010 werd ons gemaild dat wij met onze verhalenbundel ‘Dodelijk Inkt’ in de Top 100 van Beste Manuscript 2009 waren terechtgekomen. Misschien zouden wij op 30 April op nummer 1 komen staan, dat bleef nog een verrassing. In ieder geval hadden wij met onze inzending een web podium gewonnen, waarop wij wat informatie over onze verhalenbundel en over onszelf kwijt konden, inclusief contactgegevens en een link naar onze website.

De eenvoudigste en snelste weg
Wij hadden geen website. Binnen drie weken moesten wij alle informatie opsturen naar de organisatoren van Beste manuscript 2009. Sophia en ik wisten niet hoe wij zo snel een website in de lucht konden krijgen. Een bevriende ICT-man raadde ons Hyves aan. Als het ons alleen maar ging om te kunnen bloggen, dan was Hyves de eenvoudigste en snelste weg.

Van Hyves naar Blogger.
Tussen maart 2010 en februari 2013 hebben Sophia en ik 80 berichten over leven en schrijven op onze Hyves Blog gezet. Daarna zijn we overgestapt naar Blogger, omdat je van Blogger een kleine website kunt maken. Ook met twee linkerhanden. Dat hebben we dus gedaan. We gebruikten Hyves nog wel. Om er voor aanvullende informatie naar terug te kunnen linken.

Definitief einde Hyves blog
Zoals iedereen weet, is Hyves op 2 december opgehouden te bestaan als sociaal medium. Linken naar Hyves is niet meer mogelijk, want de eigenaar van Hyves heeft alle content verwijderd.
Natuurlijk hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen. Sowieso hadden wij al het op Hyves geplaatste ook als Word bestand op onze computer staan. Bovendien hebben wij van de mogelijkheid gebruik gemaakt om al onze content bij Hyves op te vragen. Die hebben we netjes binnen twee dagen ontvangen.

Dubbele content
Misschien hebben wij het wel helemaal mis. We weten dat de Google zoekmachine op het internet dubbele content afstraft: als je twee keer hetzelfde bericht plaatst op twee verschillende sites, dan loop je kans dat de Google zoekmachine je helemaal onderaan plaatst. Dan word je dus moeilijk teruggevonden.
We hebben ontdekt dat als je via Google aan de hand van een fragment uit een van onze Hyves blogs zoekt, dat die plek nog steeds door de Google zoekmachine wordt teruggevonden. Maar als je er op klikt, kom je dus op de ‘Hyves Speelhal’ terecht.

Waardevolle informatie over Sophia’s leven en Eric’s schrijven ontoegankelijk.
De links naar Hyves zijn nutteloos geworden.
Het is zonde dat mijn op Hyves geplaatste berichtgeving over mijn schrijfvorderingen, vooral met betrekking tot ‘De IJskoning’, niet meer leesbaar te krijgen is op het internet. 
Het is ook zonde dat Sophia eigenlijk niet meer verder kan gaan met haar verslaggeving over haar leven, omdat die regelmatig terugverwijst naar de artikelen die zij op Hyves heeft gezet. Om het voor de lezer duidelijk te krijgen, zou ze eigenlijk helemaal opnieuw moeten beginnen, hier op Blogger. Maar dan krijg je dus dubbele content.

Oplossing
Het was Sophia die op het idee kwam dat de terugvindbaarheid van verdwenen Hyves content langzamerhand van het internet zal wegebben. Dat je dus na verloop van tijd gewoon een tekst die je op Hyves hebt gepubliceerd op Blogger opnieuw kunt gebruiken. En ik kwam met een oplossing voor de links die wij hier op Blogger naar Hyves hebben geplaatst. In plaats van een link, een jpg. Want de tekst in een jpg kan een Google machine niet lezen. Zie hier twee voorbeelden:

Sophia's blog: een kleine introductie

Rugzak als tijdverdrijf.

Waar vier atechnische linkerhanden goed in kunnen zijn…




Geen opmerkingen:

Een reactie posten