dinsdag 22 april 2014

Schrijvers: de Sjamanen van de toekomst?

Leesgedrag op het internet
Vanuit wetenschappelijke hoek wordt al enige jaren gewezen op de kwalijke gevolgen van het leesgedrag op het internet.
Op het internet neemt de lezer geen hele teksten meer op, hij of zij scant woorden om zo snel mogelijk de benodigde informatie in zich op te kunnen nemen. Hierdoor zou die lezer op den duur niet meer in staat zijn om een klassieke roman nog begrijpelijk te lezen.

Schrijver, een uitstervend beroep?
Als schrijver zou je bijna gaan denken dat je maar beter op zoek kunt gaan naar een ander beroep. Het is crisis, de een na de andere uitgeverij fuseert, boekhandels gaan failliet omdat er minder boeken worden verkocht – en dan nu ook nog dit: je boek zal binnenkort niet meer worden begrepen, dus niet meer worden gelezen. Waarom dan nog schrijven?

Een hoopvolle toekomstperspectief.
Onderzoek heeft uitgewezen dat je van schrijven gelukkiger wordt. Het maakt je ook intelligenter.
Los van deze twee vaststellingen is het verstandig om gewoon door te gaan met schrijven. Schrijvers zijn ook lezers, op zijn minst van hun eigen werk.
Als die schrijvers zich niet al te veel laten meesleuren in het internetgedrag, dan zullen zij straks de enigen zijn die een klassieke roman nog weten te duiden.
En als er tegen die tijd echt geen interesse meer is in romans, dan kunnen die schrijvers altijd nog ingezet worden als duiders van ‘ingewikkelde’ teksten, afkomstig van bijvoorbeeld de overheid en verzekeringsbedrijven.
Schrijvers: de Sjamanen van de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten