maandag 16 juni 2014

Ninakwamnie – deel II

reeks over een concert dat werd afgelast en dat daardoor bij mij allerlei herinneringen opriep.

Uitgesteld

Godmother of Punkrock
Vrijdag de 23e mei zou zij op het podium van het Metropool te Hengelo (Ov.) verschijnen: Nina Hagen.
Ik ben een grote fan van deze Godmother of Punkrock. Via haar platen en een paar van haar concerten heb ik haar naast punkrock horen en zien flirten met funk, hiphop en rap, schlagers, disco, dance en house, traditionele Hindoemuziek en gospel, blues, Gothic en jazz.
Tussen haar eigen werk zat ook vaak iets van anderen. Van Zarah Leander bijvoorbeeld. Van Khachaturian. Van Janis Joplin en Franz Schubert, Goethe, de Beach Boys en de Monkees. Van George Harrison en Berthold Brecht. Zelfs van Rammstein.
En dat allemaal met die prachtige stem met een bereik van vier octaven, waarmee ze een operazangeres als Maria Callas of een jodelkoningin als Olga Lowina naar de kroon stak, en waarmee ze nog steeds een ouwe kerel met een hese stem kan imiteren.

Tegenwoordige en de verleden tijd
In de opsomming hierboven gebruik ik niet voor niets de tegenwoordige én de verleden tijd. Haar vier octaven-bereik is in de loop der jaren wel afgenomen, dat geeft ze zelf ook toe. Haar algemene zangstem is steeds meer omfloerst geraakt en de diepte in gegaan. Dat maakt haar nog geschikter om Zarah Leander te vertolken, om als frontvrouw van een bigband orkest songs uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw ten gehore te brengen, wat ze dus ook heeft gedaan.

Er helemaal klaar voor
In Hengelo zou ze niet komen met een bigband orkest. In Hengelo zou ze komen met onder andere muzikanten die vroeger in de band van Herman Brood hebben gezeten. Onder de naam Nina Hagens Wild Romance het werk van Herman Brood onder de aandacht brengen. Dat was de bedoeling. Een hommage aan Herman Brood, aangevuld met werk van andere iconen en natuurlijk met dat van Nina zelf.
Ik was er helemaal klaar voor.

Doet het er toe?
Maar Nina Kwam niet. Voor de tweede keer dit jaar moest zij de start van haar Nederlandse Herman Brood tournee afgelasten. De eerste keer in januari, vanwege ziekte van de toetsenist. Nu vanwege een griep bij Nina. 

‘Een griepje’ spotten een aantal snoodaards in de media, omdat ze wel eens vaker om die reden het heeft laten afweten. Ik wens die spotters veel wijsheid toe. Als je sommige bronnen geloven mag, is er meer aan de hand. Ze zou vanwege een oogontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen. De meningen zijn verdeeld.
Op haar Facebook schrijft ze: ‘leider bin ich ganz doll krank geworden. Mein Arzt hat mich für mehrere Wochen krank geschrieben und mir viel Ruhe verordnet.’
Doet het er toe wat haar mankeert? Als ze maar weer herstelt, en niet alleen maar om haar eindelijk weer op het podium te zien.
Beterschap, Nina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten