maandag 27 januari 2014

Een nieuw project: ‘De Behouden Stilte.’

Binnen één maand een roman
Nou ja, nieuw? Een eerste versie van de roman ‘De Behouden Stilte’ heb ik al geschreven in 2008. Dat was tijdens de National Novel Writing Month. Vindt elk jaar in november plaats: schrijf binnen 30 dagen een boek van 50.000 woorden. Haal je die 50.000 woorden, dan stuur je het manuscript via de site van NaNoWriMo op. Een computer daar telt dan de woorden en even later krijg je een felicitatie en kun je diploma en insigne downloaden.

Je onderwerp bepalen
Het was de eerste keer dat ik aan NaNoWriMo meedeed. Het leek mij verstandig om iets ter hand te nemen dat voor het grootste deel (auto)biografisch zou zijn. Want binnen een maand een volledig verzonnen roman van ongeveer 180 bladzijden schrijven, dat leek mij volstrekt onmogelijk.

Ik koos het levensverhaal van mijn vader. In Het Grote Eric Steiner Interview is hierover meer te lezen. Dat hij bijvoorbeeld een zwijgzame man was en dat ik maar een paar dingen over zijn leven wist. Op die paar dingen heb ik mijn fantasie losgelaten. Daarbij heb ik geschreven vanuit de gedachtewereld van mijn vader, hoe hij op zijn leven terug kijkt.

Meters maken, zelfkritiek schuwen
Het was een vreemde ervaring: schrijven in zo’n snel tempo. Gemiddeld vijf bladzijden per dag. Wat er op neer kwam: vijf bladzijden per avond, want overdag werkte ik. Haalde ik die vijf bladzijden niet, dan moest ik in het weekend extra mijn best doen. Kwaliteit was niet van belang, wel kwantiteit. Dus zelfkritiek opzij schuiven en meters maken. Verbetering van zinnen, aanscherpen van karakters, research - dat was allemaal voor later.

Op 29 november had ik 52,969 woorden en een min of meer afgerond verhaal. Hoofdstukken aangebracht, die een titel en een tijdsaanduiding gegeven (omdat het verhaal niet chronologisch wordt verteld en het toch wel 76 jaar bestrijkt, leek mij dit noodzakelijk). En opsturen die handel. En downloaden maar, je diploma en insigne.


Herverdelen en schrappen, vooral schrappen
Van begin december 2008 tot en met derde week van februari 2009 heb ik het manuscript nog eens doorgenomen. Ik kwam er achter dat er te veel in werd uitgelegd of verteld. Wie teveel uitlegt of teveel vertelt, breekt de spanningsboog. Verder veel dubbele dingen er in aangetroffen. Die geschrapt. Om tot een betere spanningsopbouw te komen, bleek herverdeling van sommige hoofdstukken ook noodzakelijk.

Research plegen, research verwerken
Volgens mijn Logboek heb ik tussen 22 februari en 18 april 2009 research gepleegd. Die ingewonnen informatie ga ik nu verwerken in de roman. Dat is het eerste onderdeel van mijn opnieuw opgenomen project: 'De Behouden Stilte.'
Aan de slag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten