woensdag 12 augustus 2015

Debuteren als schrijver (en als cd-verkoper)

Bruisend enthousiasme
Het was in de namiddag van 28 oktober 2010.  Zojuist had ik deelgenomen aan Daretoo’s workshop Debuteren als schrijver.’ Met een hele hoop kennis meer op zak stapte ik bruisend enthousiast de stad in. Amsterdam. De vele terrassen, de diverse mensen, de straatmuzikanten, de duiven en de trams. Geweldig!
En dan nu op naar…:

Sjans I (Mozart en Gluck geloven op mijn woord)
Fame bestond toen nog. Op de klassieke afdeling sprak een kleine blonde vrouw mij aan. Ze wilde Mozarts ‘Zauberflöte’ kopen, maar kon onmogelijk een keuze maken uit de diverse uitvoeringen. Het waren er wel een stuk of tien.
Ik raadde haar die van René Jacobs aan. Vijf minuten met een koptelefoon op haar hoofd waren genoeg. Ze knikte. Deze zou ze nemen.
Of ik verder nog een goede tip had? Iets als Mozart, maar dan anders? Ik begon over Glucks ‘Orfeo ed Euridice.’ Ze kende het verhaal niet, ik vertelde het haar.
Ook deze opera kocht ze, zonder een riedeltje ervan te hebben beluisterd. En in de uitvoering die ik haar had aangeraden.
Ik had nooit geweten dat ik zo overtuigend kon zijn.

Sjans II (Met mijn bruisend enthousiasme er gewoon zijn)
‘s Avonds in de trein kwam er een meisje van amper twintig tegenover mij zitten. Ze knikte naar me en trok een brede glimlach. Ze haalde een boek tevoorschijn en ging er in lezen. Telkens als ze een bladzijde omdraaide, keek ze me aan en trok ze weer die glimlach. Ik dacht: Ook zij? En: Wat moet een meisje van amper twintig met een man met grijzende haren?

Sjans III (vergeet het maar!)
Thuis op de bank begreep ik alles. Op mijn overhemd zat nog steeds het papiertje geplakt, waarop ik aan het begin van de workshop ‘Debuteren als schrijver’ mijn naam had geschreven.


Belangrijke voetnoot:
Mij verder helpen op mijn weg naar een debuut? Like dan mijn verhaal ‘Duizend sterrenregens,duizend wensen’ dat ik inzond voor de schrijfwedstrijd Mijn mooiste herinnering.
Elke like heeft invloed op de beoordeling van de jury. Met mijn inzending kan ik een opleiding bij de Schrijversacademie winnen.
Hier nog wat meer informatie, over bijvoorbeeld hoe je kunt liken. Liken kun je tot en met 31 augustus.

Alvast heel erg bedankt!

3 opmerkingen: